Belangen versus idealen

Afgelopen zaterdagavond (16 maart 2019) was ik in jongerencentrum Cerberus in Hengelo. Daar organiseerde DemoCrazy een speciale avond om jongeren te interesseren in de verkiezingen.

Een mooi initiatief, want we willen graag dat de Twentse studenten aan het ROC, Saxion of UT massaal naar de stembus gaan om te stemmen op een kandidaat, zodat ze betrokken zijn bij de politieke besluitvorming. De avond was opgezet met vragen aan het publiek en het bezoek van kandidaten voor zowel provincie Overijssel als het waterschap Vechtstromen. Ik was er namens mijzelf, de eenmanspartij en burgerkandidaat Lijst 8 Capelle, die zich met zijn Pro-Earth campagne heel duidelijk inzet voor een 100% schoon milieu en het waterschap wil hervormen onder de noemer ‘Open Waterschappen.’

Als gasten waren er o.a. Burgemeester Sander Schelberg van Hengelo en Watergraaf Stefan Kuks van het Waterschap Vechtstromen. Beide heren stonden net als ik zelf een tijdje achter de bar om de jeugd van drankjes te voorzien en om vragen te beantwoorden. Schelberg wees er op dat als jongeren niet stemmen ze ook niet kunnen meepraten.

Eerder op de avond ik had een uur bardienst en dat was bijzonder omdat ik vroeger wel eens in Cerberus kwam en er ook met een band heb opgetreden. Bovendien fietste ik hier dagelijks langs op weg naar school. Mij werd ook de vraag gesteld hoe jongeren aan het stemmen te krijgen. Ik gaf aan dat jongeren belangrijk zijn omdat ze nog idealen hebben. Mensen met idealen zijn namelijk essentieel voor een positieve ontwikkeling in de maatschappij, om nieuwe ideeën te krijgen en om betere oplossingen te vinden.

Belangen zet ik af tegen idealen. Bij het Waterschap, dat een gesloten conservatief bolwerk is, spelen belangen nog een grote rol, zoals die van de industriële landbouw en die van de industrie. En als je bedenkt dat die sectoren een vaste stem hebben, via de zogeheten geborgde zetels, hebben boven op hun democratische stem als burger dan begrijp je dat idealen relatief ondervertegenwoordigd zijn. Daarom moeten we allemaal stemmen!

Mij verblijdde het dat de jongeren massaal groene stickers plakten op vraagstukken over duurzaamheid,  een groene score van meer dan 90%. Ik denk dat jongeren en studenten net as ik Pro-Earth zijn en dat de huidige politiek een politiek is van ‘oude belangen’ die plaats moet maken voor nieuwe en hernieuwde idealen. Het waterschap is een belangen bolwerk dat een signaal moet krijgen, dat er in de samenleving idealen zijn, die belangrijker zijn.

Pro_Earth is geen partij, maar een campagne. Het is ook geen beweging. Misschien wordt het dat wel als ik jongeren kan overhalen Pro-Earth van mij over te nemen bij de volgende verkiezingen.

Facebooktwitteryoutubeinstagram